Sıcak yer altı sularının kullanıldığı kaplıcalar insanlar tarafından şifa kaynağı olarak bilinirler. Bu nedenle şifalı olan bu kaynakları kullanarak sağlıklarına kavuşmak isterler. Yapılan araştırmalar genel sağlık ve birçok kronik hastalıklar için kaplıcaların faydalı olduğunu ortaya koyar.
Ancak bazı durumlarda kaplıcaların olumlu etkileri yerine olumsuz etkileri görülür. Bu nedenle insanların sahip oldukları hastalıklar sebebiyle kaplıcalardan uzak durumları veya dikkatli davranmaları gerekir. Bu durumun yaşanması insanların kaplıcaya kimler girmemeli sorusunu beraberinde getirir.
Kimler Kaplıcaya Girmemeli?
Kaplıca ya da halk arasında hamam olarak isimlendirilen tesisler yüksek sıcaklık altında insanlara temizlenme imkanı verirler. Ancak ortamdaki yüksek sıcaklık ve buna bağlı gelişen nem insanların sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Özellikle tanı koyulmuş rahatsızlığı olanlar veya rahatsızlık geçirenler için olumsuzluklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle belli başlı hastalığı olan kişilerin kaplıcalara girmemeleri önerilir.
Bu kişiler şunlardır;
- Kanser hastaları
- Epilepsi hastaları
- Yeni ameliyat olanlar
- Astım ve koah hastaları
- Varis şikayeti olanlar
- Hamile kadınlar
- Akıl hastaları
- Enfeksiyon hastaları
Bu hastalıklara sahip olan kişilerin kaplıcadan kontrollü şekilde yararlanmaları sorun yaratmayabilir. Ancak bu kişilerin öncelikle doktorlarına kaplıca konusunda danışmaları ve öneriler almaları gerekir. Özellikle sıcak kaplıca suyundan sonra soğuk su havuzlarına girmeyerek oluşabilecek tehlikeleri ortadan kaldırmaları mümkün olur.
Kanser Hastaları
Kanser insanların karşı karışa kaldıkları en tehlikeli ve riskli hastalıklar arasında bulunur. Yoğun ilaç kullanımı ve hastalığın etkisiyle vücut daha güçsüz ve tehlikeye açık durumdadır.
Bu nedenle kanser hastalarının genellikle kaplıcalara gitmeleri önerilmez. Bunun en önemli sebebi herkes tarafından kullanılan kaplıcanın enfeksiyon riskini ortaya çıkarmasıdır. Enfeksiyonun yaşanması ise tedaviyi olumsuz etkiler.
Kanser hastaları için kaplıcanın önerilmeme sebeplerinden birisi de kaplıcaların yüksek sıcaklığa sahip olmasıdır. Yüksek sıcaklık nedeniyle hastaların kendilerini daha yorgun hissetmeleri mümkün olur.
Ancak bu durumdaki hastaların doktorlarından onay olarak kısa süreli ve dikkatli olmak kaydıyla kaplıcaya girmeleri de mümkündür.
Epilepsi Hastaları
Beyinde sinirsel bozukluk olarak tanımlanabilen epilepsi hastalığı yaşayan insanların kaplıcalara gitmeleri önerilmez. Çünkü bu hastalık beklenmeyen anlarda bayılma, kasılma ve geçici bilinç kayıplarına neden olur. Kaplıcalar kalabalık ve yüksek sıcaklığa sahip oldukları için hastalığın tetiklenmesi mümkündür.
Özellikle bu hastalığa sahip olan tek başlarına kaplıcaya gittiklerinde bayılma veya kasılma olayını yaşayabilir. Bu da düşüp yaralanmalarına neden olabilir. Bu nedenle bu hastalığa sahip olan kişilerin kaplıcalardan uzak durmaları önerilir.
Yeni Ameliyat Olanlar
Ameliyat olan kişilerin kaplıcaya gitme konusunda acele etmemeleri gerekir. Özellikle ameliyat yeni olunmuş ve yara kapanmamış ise kaplıcadan uzak durmaları gerekir. Çünkü açık yaraların mikrop kapma olasılığı çok yüksektir.
Yaranın mikrop kapması ise iyileşme sürecini uzatır. Bu nedenle ameliyat üzerinden 2-3 aylık zaman geçmeden ya da yara kapanmadan kaplıcaya gidilmemesi gerekir.
Yeni ameliyat olanlarda virüsün yanı sıra sıcak suyun yaralar üzerinde olumsuzluk oluşturması mümkündür. Bu nedenle iyileşmeden emin olmadan kaplıcaya gidilmemelidir.
Astım ve Koah Hastaları
Koah hastalarının sıcak ortamda nefes alma sorunları yaşaması mümkündür. Bu nedenle koah hastalarına kaplıca suyu önerilmez. Ancak nem oranına bakılarak kaplıcadan kısa süreli yararlanmaları mümkündür. Koah hastaları için uygun olan nem oranı ise %45-50 aralığında görülür.
Astım hastalarına genellikle kaplıca tedavisi önerilir. Özellikle Türkiye’de pek çok kaplıcanın astıma faydalı olduğu bilinir. Ancak bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin kaplıcaya gitmeden önce doktorlarından izin almaları gerekir. Çünkü kaplıcada bulunan buharlı havanın veya neme bağlı küflerin astımı olumsuz etkilemesi mümkündür.
Varis Şikayeti Olanlar
Varis insanların yaşadıkları damar hastalıklarından birisidir. Damarların genişlemesi ve damar duvarlarının tıkanması gibi belirtileri vardır. Bu nedenle varis şikayeti olan kişiler için kaplıcalar zararlı olabilir. Çünkü kaplıcalarda bulunan sıcak suların damarlara ulaşması damarlarda şişliğin artmasına veya ağrılara neden olabilir. Bu da kişilerin acı çekmelerine neden olur.
Varis şikayeti olan kişilerde hastalık başlangıç aşamasındaysa kaplıca tehlikeli olmayabilir. Ancak bunun için doktor onayının alınması gerekir. Ayrıca ilerleyen varis şikayetlerinde de doktor kontrolü ile kaplıcalardan faydalanmak mümkün olabilir.
Hamile Kadınlar
Hamile kadınların kaplıcaya gitmemeleri gerekir. Çünkü kaplıca suların bebeğin organ gelişimini ve sağlığını olumsuz etkileme ihtimali vardır. Özellikle hamileliğin 3 aylık döneminde jinekologlar tarafından kaplıca önerilmez.
Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde doktor kontrolünde olmak şartıyla kaplıcaya gidilebilir. Ancak kontrol altında kaplıcaya girildiğinde uzun süreli o ortamda kalınmaması gerekir. Çünkü gereğinden fazla termal suyla karşı karşıya kalmak bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Akıl Hastaları
Akıl hastaları için kaplıcalar uygun olmayan alanlardır. Çünkü bu hastalar kaplıcadan ne kadar süreyle yararlanacaklarını bilemezler. Suyun yüksek sıcaklıkta olmaları doğru faydalanmama durumunda hayatlarını olumsuz etkiler. Ancak aileleri veya doktor kontrolüyle akıl hastalıklarının kaplıcaya girebilmeleri mümkün olabilir. Ancak bu riskin her zaman alınması doğru değildir.
Enfeksiyon Hastaları
Hepatit, tüberküloz, sarılık ve brusella gibi enfeksiyon hastalıkları bulunan kişilerin kaplıcalara girmeleri uygun olmaz. Bu hastalıkların kaynağı bakteri, mantar ve virüsler olduğu için bu ortamlar tehlike oluşturur. Çünkü kaplıcalar bir çok insan tarafından kullanılan ve bakterilerin ortaya çıktığı alanlardır. Bu nedenle hastalığın etkisinin artmaması için uzak durulması önerilir.
Enfeksiyon kaynaklı vücutlarının belirli bölümlerinde yara bulunan kişilerin ise kesinlikle bu sulardan uzak durmaları gerekir. Sıcak suyun ve bakterilerin etkisiyle yaranın derinleşmesi ve iyileşme süresinin uzamasıyla karşı karşıya kalınabilir.
Şeker Hastaları Kaplıcaya Girebilir Mi?
Kaplıca sularının kan şekerini düşürme etkisi bulunur. Bu nedenle şeker hastalarının kaplıcaya girmek istediklerinde kan şekerlerini kontrol etmeleri gerekir. Şeker seviyesinde düşme yaşanmıyorsa kaplıcadan yararlanamaya devam edebilirler.
Şeker hastalarının kaplıcaya gitmeden önce doktorlarına başvurmaları gerekir. Doktorları tarafından şeker kontrolleri yapılıp gerekli önlem aldıklarında herhangi bir olumsuzluk yaşamadan kaplıcada bulunabilirler. Ancak kan şekeri seviyesinde düzensizlik bulunuyorsa buralardan uzak durmaları daha iyi olur.
Kalp Hastaları Kaplıcaya Girebilir Mi?
Kalp hastası olan kişiler için 39 dereceden fazla sıcaklığa sahip olan kaplıcalar uygun olmaz. Çünkü yüksek sıcaklığa bağlı olarak artan nem oranı kalbi olumsuz etkiler. Bu da kalp krizlerine, ritim bozukluğuna veya kalp sıkışmalarına neden olabilir. Bu nedenle kalp hastalarının kaplıcalardan uzak durmaları önerilir.
Kalp hastalarının kaplıcaya girdikleri durumlarda bol su tüketmeleri veya o ortamda kısa süreli kalmaları önerilir. Ayrıca kaplıcaya giren kalp hastalarının çıkışta sigara ve alkol kullanmamaları riskin azalması üzerinde etkili olur.
Hamama girmeden önce kalbinde sıkışma, nefes darlığı, hızlı kalp atışı veya çarpıntı gibi sorunları bulunan kişilerin kesinlikle hamamdan uzak durmaları gerekir. Çünkü yapılan araştırmalarda kaplıcalardaki ölüm oranlarının kalp hastalarında yüksek olduğu ortaya çıkmıştır.
Tansiyon Hastaları Kaplıcaya Girebilir Mi?
Kaplıcalarda bulunan yüksek sıcaklığın kan akışını hızlandırması mümkündür. Bu durum tansiyon hastaları için olumsuzluk oluşturur. Kan basıncının artması tansiyonun yükselmesine ve tansiyon kaynaklı kalp problemlerine neden olur. Bu nedenle özellikle hipertansiyon şikayeti olan kişilerin kaplıcalardan uzak durmaları gerekir.
İltihaplı Romatizma Hastaları Kaplıcaya Girebilir Mi?
Kaplıcaların romatizma hastalıklarına faydalı olduğu bilinen bir gerçektir. Bu nedenle romatizma hastaları her yıl kaplıca tatili yapmayı tercih ederler. Ancak iltihaplı romatizma hastaları için kaplıcalar önerilmez. Çünkü sıcak suyun ağrıları artırması ve hastalığın ilerlemesine neden olması mümkündür. Bu nedenle iltihaplı romatizma teşhisi alan kişilerin kaplıcayı tercih etmemesi gerekir.