Bu yazıda ülkemizin birçok yerinde olan kaplıcalarda yer alan termal suların sağlık üzerindeki etkileri konusunda temel bilgiler veriliyor. Lakin öncesinde kavramsal olarak termal suyun ne olduğuna değinmek gerekir. Termal sular yeraltından çıkan doğal kaynak sularıdır. Daha çok jeolojik değişim dönüşüm geçiren yerlerde, volkanik bölgelerde yer alır.
Termal olan suların insan sağlığı üzerine etkilerine değinmeden önce bir başka hususa da değinmek gerekir. O ise her termal suyun aynı yapıda olmadığıdır. Dolayısı ile de termal suyun özelliğine göre sağlık üzerine etkileri de farklılaşır.

Termal Suların Cilt Sağlığına Etkileri
Termal suların insan sağlığına olan en önemli etkilerinin başında cilt sağlığı gelir. Tüm şifalı kaplıca suları insanların cildinde olan ölü hücrelerden kurtulmasını sağlar. Bu yönü ile tam bir peeling ve cilt yenileme özelliği vardır.
Cildi gençleştirir ve güzelleştirir. Bunun yanı sıra kimi termal sular sedef, egzama gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Cildi nemlendirir. Yine kuru ciltlerde olan iltihaplanmaların önüne geçer.
Romatizmal Ağrılara Etkisi
Eklem romatizması, kalp romatizması gibi hastalıklar insan bedeninde ağrılara yol açar. Romatizma ağrıları son derece kronik ağrılarıdır. Kas ağrıları da kişilerin yaşam kalitesini düşürür. İşte her tür romatizmal ağrı için termal suları içinde olan mineraller aracılığı ile kasları gevşetir, rahatlatır ve ağrıların azalmasına yol açar. Kas kramplarını azaltır, vücudun üzerinde olan yorgunluğu da alır. Böylece insanlar çok daha rahat yaşamaya başlar.
Kadın Hastalıklarına Etkisi
Termal suların kadın hastalıklarına son derece olumlu etkileri vardır. Bunların en başında regl öncesi yaşanan ağrıların giderilmesini sağlar. Yine regl öncesi kadınlarda görülen gerginlikleri ortadan kaldırır.
Kadınlarda görülen akıntıyı yok eder. Lakin adetin hemen öncesinde ve hemen sonrasında termal suya girilmemelidir. Hamilelik döneminde ise doktor tavsiye ederse termal sular kullanılmalıdır.
Böbrek Hastalıklarına Etkisi
Kükürt oranı yüksek olan termal sular böbrek taşının ve kumunun dökülmesini sağlar. Özellikle acı su olarak da tariflenen bu suların uzman hekimlerin belirlediği oran ve süre ile içilmesi böbrekler üzerinde son derece olumlu bir etki yaratır.
Ayrıca termal sular böbrekleri temizler, böbrek iltihaplarını ortadan kaldırır. Böylece de çok sağlıklı bir böbrek yapısı sağlar. Bunun için de haftada 2 kere termal sularda yüzülmesi yeterlidir.
Solunum Yolu Hastalıklarına Etkisi
Termal suların içinde olan iyot ve kükürdün solunum yolları hastalıkları üzerine son derece olumlu etkileri vardır. Bronşit ve astım gibi kronik salık sorunları üzerinde rahatlatıcı bir etkisi bulunur.
Yine zatürre ve verem hastalıkları üzerine de etkilidir. Sinüzit hastalığı da termal suların iyi geldiği bir diğer alandır. Ayrıca termal sular inhalasyon tedavilerinde de kullanılır.

Termal Sularda Ne Kadar Süre İle Kalmalı?
Şifalı sularda ne kadar kalınacağı son derece önemlidir. Kesinlikle abartıya kaçılmadan şifalı suları kullanmak gerekir. Termal sulara haftada 2 kere bir maksimum 2 saat girilmesi yeterlidir.
Her seans ise 30 dakika olmalıdır. Termal sular 20 dakika içinde etkisini gösterir. Bunun üzerine geçildiği zaman ise en sağlıklı insanlarda bile kimi istenmeyen sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Termal Sular İçinde Bulunan Temel Bileşenler
Üstte de ifade edildiği gibi farklı bölgelerde olan kaplıcaların termal sularında temelde aşağıda yer alan bileşenler bulunur:
- Sülfat
- Magnezyum
- İyot
- Fosfat
- Karbonat
- Kalsiyum
- Silika
- Kükürt
- Alkali klorür
Temel olarak termal sularda farklı oranlarda üstte yer alan mineraller bulunur.