Çorum Kaplıcaları

Çorum’un kültürleşmesi ve turizme açılan kapısı için oldukça önemli olan Çorum Kaplıcaları belirli dönemlerde yerli ve yabancı çok sayıda turisti şehre çekmektedir. Karadeniz ile İç Anadolu arasında bir köprü şehri olan Çorum, derin bir uygarlık geçmişine sahip birçok esere sahiptir. Tarihin farklı dönemlerinde farklı kültürlere ev sahipliği yapmıştır.

Hitit Uygarlığı’nın başkenti Çorum’un Boğazköy ilçesi, tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor. Bu nedenle antik kültürlerin günümüze ulaşan birçok tarihi kalıntısını görebilirsiniz. Tatiliniz sırasında bölgede yontulmuş ve cilalanmış Taş Devri, Tunç Devri, Asur, Hitit ve daha birçok uygarlığa rastlayacaksınız. Kültür ve tarih gezilerinin en popüler duraklarından biri olan Çorum, şifalı suları ve kaplıcalarıyla da herkesin ilgisini çekiyor.

Çorum Şifalı Kaplıcaları

Çorum il merkezi ve çevresinde çok sayıda kaplıca ve içme bulunmasına rağmen ulaşım, konaklama gibi altyapı imkanlarının yetersiz olması nedeniyle mevcut potansiyel turizm olarak gerçekleştirilememektedir. Yine de yerel halkın yoğun olarak ziyaret ettiği kaplıcalar şu şekildedir:

  • Karacaviran Maden Suyu

Kent merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Karacaviran köyünde bir göletin kanalına yapılan kaplıca, insan vücudunun boşaltım organları rahatsızlıklarını tedavi etmektedir. İdrar söktürücü özelliği olan maden suyu birçok kişi tarafından bilinmektedir.

  • Çayköy Kaplıcası

Çorum’un 15 km kuzeybatısında, Çayköy’de yer almaktadır. “Çay Kaplıcası” veya “Çayköy Hamamı” olarak da bilinir. Kaplıcanın sıcaklığı 32-33℃’dir. Bu kaplıca kasabası, romatizma da dahil olmak üzere birçok rahatsızlığı tedavi etmesiyle ünlüdür. Yüzme havuzu da bulunan kaplıcanın sosyal tesislerinde tüm kaplıca hizmetleri verilmektedir.

  • Meşe Ilıcası

Çorum bölgesinin önemli şifalı su kaynaklarından biridir. Çorum Kaplıcaları arasında yerel halk tarafından oldukça popülerdir.

  • Aşağı Yoncalı İçmesi

Bayat ilçesine ait bir içmedir. Termal suyu mide ve bağırsak problemlerini yatıştırır.

Çorum termal kaplıcaları
Çorum termal kaplıcaları
  • Manastır Kaplıcası

Sungurlu ilçesine 4 kilometre uzaklıkta bulunan Manastır Kaplıcası, özellikle vücutta teşhir etkisi yüksek, karaciğer ve safra yollarına çok iyi gelen toprak içerikli bir içmedir. Ayrıca şeker seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olmaktadır.

  • Laçin Sarılık Suyu Kaplıcası

Laçin ilçesinde, Çorum’a 28 km uzaklıkta yer almaktadır. Bu termal su; idrar yolu rahatsızlıklarına ve sarılığa iyi gelir.

  • Beke Kaplıcaları

Çorum’un başlıca kaplıcalar, Mecitözü ilçesindeki Figanı Kaplıcalarıdır. Çorum’a 48 km, şehir merkezine 16 km uzaklıkta Figanı köyünde yer almaktadır. Deniz seviyesinden 750 metre yükseklikte bulunan bu kaplıcanın eski adı Çorum Beke Kaplıcaları diye anılmaktadır. “Figanı Hamamı” olarak da bilinir.

Yapılan araştırmalar hamamın tarihinin çok eskilere dayandığını, Hitit ve Roma dönemlerinde de kullanıldığını göstermiştir. Az miktarda magnezyum içeren sodyum bikarbonat oligometalik sudur. Sıcaklığı 35°C, pH 7.34 ve radyoaktivite 2.15 eman’dır. Kaplıca tedavisi; romatizma, siyatik, nevralji, kalp hastalığı vb. rahatsızlıklarda etkilidir.

  • Hamamözü Kaplıcaları

Çorum Hamamözü Kaplıcaları; Amasya’ya 90 km Çorum’a 45 km uzaklıktadır. Kaplıcanın tarihi kesin olarak bilinmese de antik çağdan bu yana kullanılan banyo ve hamamlar bulunmaktadır.

  • Terziköy Kaplıcaları

Çorum Terziköy Kaplıcaları ulaşımı kara, tren veya uçakla sağlayabilirsiniz. Terziköy Kaplıcaları, Zile’ye yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta, Amasya-Çorum yolu yakınında bulunmaktadır.

Çorum kaplıcaları
Çorum kaplıcaları

Çorum Termal Oteller

Çorum termal otel seçenekleri ile yılın her döneminde şifalı suların tadını çıkaran yerli ve yabancı birçok turisti ağırlamaktadır. Cilt rahatsızlıklarından sindirim sistemine, romatizmadan çeşitli rahatsızlıklara kadar birçok hastalığa şifa olduğuna inanılan kaplıcalarda şifa arayanların ilk tercihi termal oteller oluyor. Çorum’da kaplıca otelleri için birçok seçenek bulunuyor. Araştırılan oteller arasından en iyi oteli seçip Çorum’un şifalı termal sularına dalarak konaklama ihtiyacınızı kolayca karşılayabilirsiniz.

  • Anvatar Termal Otel

Anvatar Termal Otel; lüks konaklama birimleri, havuz ve spor salonu sunmaktadır. Eskiyapar Harabeleri 3,8 km uzaklıktadır. Çorum şehir merkezi 3 km, Aslanlı Kapı ise arabayla birkaç dakika uzaklıktadır. Bu otel İncesu Kanyonu’na 3,8 km uzaklıktadır.

Anvatar Termal Otel, Merzifon Havaalanı’na 55 km’den daha kısa mesafededir. Çorum Anvatar Termal Otel havuzu oldukça büyüktür. Kaldığınız süre boyunca bu havuzdan yararlanabilirsiniz.

  • Armina Termal Otel

8.000 m2 alan üzerine kurulu tesis, etrafı yoğun orman doğası ile çevrili olup, Karadeniz karayolu üzerinde bulunmaktadır. Ankara’ya 250 km, Samsun’a 170 km ve Merzifon Havalimanı’na sadece 25 dakika mesafededir. Tesiste erkekler için 650 m2, bayanlar için 580 m2 spor ve sağlık merkezi bulunmaktadır.

Türk hamamı, sauna, Fin hamamı, kapalı havuz, spor salonu, cilt bakım ünitesi, vücut bakım ve zayıflama ünitesi, bay ve bayan güzellik salonu, kafeterya ve vitamin bar bulunmaktadır. Her iki alanda da düzenli havuzlar bulunurken, bayanlar bölümünde kaplıca havuzu ve çocuk havuzu bulunmaktadır. Çorum Armina Termal Otel havuz fiyatları ise sezona göre değişkenlik göstermektedir.

Size en uygun hizmeti karşılayan ve bütçe dostu olan otellerden birini seçerek konaklamanızı sağlayabilirsiniz. Çorum Kaplıcaları termal tatiliniz için keyifli vakit geçireceğiniz tesislere sahiptir.

YouTube video

Yorum yapın